Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Να διαβάσω για τις Πανελλήνιες ή να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;


Εργαλειοποιώντας την αγωνία των μαθητών ενόψει Πανελλαδικών, η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας κουρελιάζουν μια από τις πιο αδιάβλητες διαδικασίες στη χώρα - Αντιμετωπίζουν τους υποψήφιους ως πολιτικούς πελάτες που γυρεύουν κομματική εκδούλευση για να μπουν από φέτος, χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής, στο πανεπιστήμιο. 

Ο εμβληματικός λαϊκιστής Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο αλλαντοπώλης στους «Ιππής» του Αριστοφάνη και ο Γκρούεζας στο «Υπάρχει και Φιλότιμο», δεν θα μπορούσαν ποτέ να σκεφτούν αυτό που σκαρφίστηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του για να καμακώσουν τις ψήφους των νέων που δίνουν σε ένα μήνα Πανελλήνιες. 

Πρόκειται ίσως για την πιο σατανική, την πιο χυδαία και συνάμα την πιο απροκάλυπτη απόπειρα εξαγοράς ψήφου που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Στέκει εκεί ψηλά, μόνη στο βάθρο, όχι γιατί μας είναι ξένο το πνεύμα του… «και θάλασσα θα σας φέρω». Το αντίθετο. Όμως αυτό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά παιδιά. Νέους, που σε ένα μήνα δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις και αγωνιούν για το μέλλον τους -όπως και οι γονείς τους. 

Βεβαίως για τον κ. Τσίπρα, σημασία δεν έχει η προσπάθεια που θα κάνουν τον Ιούνιο οι 100.000 υποψήφιοι των εισαγωγικών εξετάσεων. Τον ενδιαφέρουν όμως πολύ οι ψήφοι των νέων, ιδίως όταν δέκα ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές, στις 21 Μαΐου, έχουμε εθνικές εκλογές. 

Η επικοινωνιακή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ξεκίνησε νωρίς, ίσως για να πιάσουν από μόνα τους τα παιδιά το νόημα. Ποιο είναι το νόημα; Ότι σε όλα υπάρχει μια πολιτική λύση. Επομένως, δεν χρειάζεται να διαβάσεις και να προσπαθήσεις. Χρειάζεται να ψηφίσεις. ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, για να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, να μετακινήσει τα γκολπόστ (κουρελιάζοντας μια από τις πιο αδιάβλητες διαδικασίες στη χώρα) και έτσι να μπορείς να μπεις στο πανεπιστήμιο και με μηδέν. Τώρα, όχι του χρόνου. Τώρα είναι η ευκαιρία! 

Άρχισε λοιπόν να το χτίζει σταδιακά ο κ. Τσίπρας. Στις 2 Απριλίου στην Ελευσίνα, δύο μήνες πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε έναν νέο που έγραψε πέρυσι κάτω από τη βάση -και δεν πέρασε σε καμία σχολή- το εξής πολύ απλό: «Δεν κόπηκες, σε έκοψε η Κεραμέως». Ανέβασε στη συνέχεια στον λογαριασμό του στο TikΤok τον σχετικό διάλογο για να λάβουν το μήνυμα οι νέοι: 

Στο τέλος του ίδιου μήνα (28/4), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως «κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση» με «στόχο» να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια. Και πρόσθεσε: «Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη»… 

Στη συνέχεια, είτε επειδή οι νέοι δεν κατάλαβαν τον αρχικό υπαινιγμό του κ. Τσίπρα στο TikTok, είτε επειδή δεν παρακολουθούν προσεκτικά όσα εξαγγέλλει, χρειάστηκε να μεσολαβήσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή της ευαισθησία (συνήθως υπέρ του Πούτιν) για να το κάνει λιανά. Κι έτσι κυκλοφόρησε το παρακάτω μπάνερ. Και για όσους δεν κατάλαβαν, ιδού η κομματικοποίηση των Πανελλαδικών στο μπάνερ που κυκλοφόρησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζεις και μπήκες. Με «πολιτική λύση»… 

Για όσους λοιπόν δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβη και συνέχισαν να διαβάζουν (αντί να ετοιμάζονται να ψηφίσουν) νομίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπουν στο πανεπιστήμιο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έδωσαν τη λύση: φέτος μπορείς και με την κάλπη. 

Επομένως, για πρώτη φορά θα έχουμε δύο Πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτές του υπουργείου Παιδείας και αυτές που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας: Με χαμηλωμένες βάσεις και πόρτες ανοικτές. 

Ένας παλαιότερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος μορφωμένος και διόλου «καριερίστας», αναφέρει ενίοτε στους συνομιλητές του την παρακάτω φράση, συνοψίζοντας την εμπειρία του για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών στη χώρα μας: 

«Στην Ελλάδα δύο πράγματα είναι στάνταρ. Η ανατολή και η δύση του ηλίου, και οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Όλα τα υπόλοιπα παίζονται». 

Χάρη στον κ. Τσίπρα μείναμε μόνο με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου