Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Σύριζας σε ...βέρτιγκο !!


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται διαρκώς σε δίνη προβλημάτων, τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα της προεκλογικής συγκυρίας ή της «μιντιακής υπεροπλίας» της κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, αλλά προκύπτουν εκ των πραγμάτων λόγω της αδυναμίας του Τσίπρα να διαμορφώσει ένα σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης και κυρίως της άρνησής του να δεχθεί λάθη. Η έλλειψη αυτοκριτικής αποτελεί τη βάση για την επανάληψη των ίδιων λαθών. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες επικράτησαν του προγραμματικού σχεδιασμού – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα αποκαλύπτονται στη Ροδόπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία χούφτα ψήφους, αποδέχθηκε υποψήφιους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι υπάρχει «τουρκική μειονότητα», κάνοντας ακόμα και «συντρόφους» της Νομαρχιακής να καταγγέλλουν την απροκάλυπτη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου.

Κι όμως, το ζήτημα «έκαιγε» από το 2014, όπως αποκάλυψε ο τότε διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα, Γ. Αϋφαντής, ο οποίος δήλωσε ότι στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς το τουρκικό προξενείο πέτυχε την απομάκρυνση από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Πομάκας ακτιβίστριας.

Οταν δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα, είναι δεδομένο ότι θα τα βρεις μπροστά σου, και ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουνό λαθών και παραλείψεων, τα οποία δεν επιλύονται στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες.

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δει την εκλογική του δύναμη να υποχωρεί, ενώ οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι διαρροές προς την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και προς τη Ν.Δ. είναι μεγαλύτερες από τις εισροές. Με άλλα λόγια, το κόμμα «χάνει» από παντού και εάν συνεχισθεί η τάση, τότε το βράδυ της 25ης Ιουνίου θα είναι δύσκολο για όλους στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην «Καθημερινή», δήλωσε πως αισθάνεται ότι το χρέος του το έκανε όταν τον κάλεσε η Ιστορία και δεν έχει να βάλει κάποιο στοίχημα με τον εαυτό του. Θα μπορούσε να είναι και προαναγγελία των όσων θα συμβούν μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Γιατί, όμως, οι πολίτες ψήφισαν μαζικά Ν.Δ. τον Μάιο και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μητσοτάκη; Η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στη σύγκριση της θητείας Μητσοτάκη με εκείνη της περιόδου Τσίπρα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά βλέπουν ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, να εκσυγχρονισθεί το ΕΣΥ, να βελτιωθούν οι υποδομές και οι δημόσιες υπηρεσίες. Η ευκαιρία είναι μεγάλη για να χαθεί. Για αυτό και οι απαιτήσεις του εκλογικού σώματος από τη νέα κυβέρνηση θα είναι μεγάλες. Η διακυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά πότε ήταν τα τελευταία χρόνια;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου