Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Κινδυνεύουν τα σπίτια μας με κατάσχεση;

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι παγωμένοι μέχρι την 31/12/2013. 

Και μετά; Με αφορμή τη σημερινή ανακίνηση του θέματος, το υπουργείο Ανάπτυξης διέψευσε το ενδεχόμενο «ξεπαγώματος». Ωστόσο, στο υπουργείο έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν σενάρια.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται... στην επόμενη ημέρα του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι και το καθ ’ύλη αρμόδιο, προετοιμάζεται γι’ αυτή την επόμενη ημέρα χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Το ζήτημα δεν είναι απλό.
  1. Έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις διότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολίτες οι οποίοι θα χάνουν τα σπίτια τους.
  2. Έχει και τεράστιες οικονομικές συνέπειες διότι μια μαζική προσφορά ακινήτων θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές της βυθισμένης κτηματαγοράς. Ακόμη και οι τράπεζες που θεωρητικά θα ήθελαν να βγάλουν ακίνητα στο «σφυρί» για να πάρουν πίσω ένα μέρος από τα «δανεικά και αγύριστα» είναι πολύ διστακτικές στο να ανοίξει ο ασκός των πλειστηριασμών γνωρίζοντας ότι κατάρρευση των τιμών των ακινήτων θα «γκρεμίσει» τις εξασφαλίσεις του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Τι φέρνει λοιπόν η Πρωτοχρονιά του 2014; Παρά τη «χαλαρή» διάψευση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης –σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα άρσης της νομοθετικής ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών- οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ένα όμως είναι βέβαιο: ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα πάει σε «βίαιο» ξεπάγωμα. Μελετάται η σταδιακή άρση της απαγόρευσης έτσι ώστε να μην βγουν «μαζικά» ακίνητα προς πώληση. Αν δεν μπορέσουν οι ιθύνοντες να καταλήξουν σε μια τέτοια λύση σταδιακού ανοίγματος, τότε οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν παγωμένοι για ακόμη έναν χρόνο.

Πως γίνεται αυτό το σταδιακό άνοιγμα; Μια λύση είναι οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τα δάνεια που παραμένουν «κόκκινα» για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ τα δάνεια που είναι απλήρωτα πριν το 2009, μετά τα δάνεια που παραμένουν κόκκινα από το 2010 κλπ). Και αυτό θα συνδυαστεί με μια λύση «τελευταίας ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες. Δηλαδή, θα τους δοθεί μια τελευταία περίοδος χάριτος ούτως ώστε να μπουν σε μια ρύθμιση, να αρχίσουν να εξυπηρετούν το δάνειό τους και να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο τον πλειστηριασμό. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν προς το τέλος του χρόνου και αφού προηγουμένως «τρέξει» η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, δεν βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού αλλά και τα υπόλοιπα ακίνητα εφόσον η αντικειμενική τους αξία δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου