Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ισλαμιστές του ISIS στην Ελλάδα;

Σε ιδιότυπο κέντρο αφίξεων και αναχωρήσεων φανατικών τζιχαντιστών από και προς τη Συρία τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα. Οι Κήποι του Εβρου, η Ορεστιάδα, η Λέσβος αποτελούν τις πύλες εισόδου και εξόδου τόσο αραβικής καταγωγής υπηκόων δυτικοευρωπαϊκών χωρών όσο και Σύρων και Ιρακινών λαθρομεταναστών. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα αραβικής καταγωγής που ανήκουν σε ακραίους μουσουλμανικούς κύκλους και...
θεωρούνται ύποπτα για σχέση με τζιχαντιστές. Ο αριθμός των ατόμων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε διακριτική παρακολούθηση καθώς προέκυψαν στοιχεία που τους συνδέουν με φανατικούς τζιχαντιστές της Ευρώπης.

Πρόκειται για άτομα που, σύμφωνα με πληροφορίες των αρμόδιων αρχών, έχουν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις με φανατικούς ισλαμιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται και άτομα αραβικής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως προθάλαμο για να μπαίνουν και να βγαίνουν από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή. Οι ελληνικές αρχές -Αστυνομία και ΕΥΠ- βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά και τις αντίστοιχες γαλλικές και τις βρετανικές, καθώς υπολογίζεται ότι στην επικράτεια το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται 80-100 τζιχαντιστές (ενεργοί ή εν υπνώσει), που είτε ζουν είτε επισκέπτονται προσωρινά τη χώρα προκειμένου να μεταβούν ή να επιστρέψουν από τα μέτωπα της Συρίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται διακριτική παρακολούθηση από τις Αρχές, ενώ καθημερινά φτάνουν σήματα από ευρωπαϊκές χώρες για Σύρους και Ιρακινούς που ζουν στη χώρα μας και φέρεται να έχουν συγγενική ή φιλική σχέση με τζιχαντιστές που ζουν κυρίως σε Βρετανία και Γαλλία. Μέχρι σήμερα επισήμως έχουν συλληφθεί τρεις φανατικοί τζιχαντιστές υπήκοοι Γαλλίας.

Οι δύο (Ι.Μ. και Α.Τ.) μπήκαν στην Ελλάδα επιστρέφοντας από τα μέτωπα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, είναι μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS)» και συνελήφθησαν σε Γαλλία και Ιταλία μετά από πληροφορίες των ελληνικών αρχών, ενώ ο τρίτος πιάστηκε στον Εβρο μέσα σε ένα φορτηγό γεμάτο πολεμικό υλικό που προοριζόταν για τους αντάρτες. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί στα σύνορα από την ΕΛ.ΑΣ. 1.190 Σύροι και 259 Ιρακινοί και για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, ενώ απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες 154 Σύροι και 168 Ιρακινοί. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 500 φανατικοί ισλαμιστές που διαθέτουν διαβατήρια από Αλβανία, Κόσοβο, και Σκόπια έχουν μεταβεί μέσω Ελλάδας στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών, και μάλιστα στις 11 Αυγούστου συνελήφθησαν 40 Αλβανοί τζιχαντιστές στο Κόσοβο κατηγορούμενοι ότι είχαν μεταβεί και πολεμήσει στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην Αλβανία. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 19 Αυγούστου ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετική με το θέμα των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη χώρα, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τι προτίθεται να κάνει για το θέμα. Αφορμή για την ερώτηση του κ. Κακλαμάνη στάθηκε η ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφιών από τη Θήβα και την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονταν άτομα με τη μαύρη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους».

Ηταν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν στην ΕΥΠ εγκαινιάστηκε το Τμήμα Λαθρομετανάστευσης που υπάγεται στη Γ’ Διεύθυνση και σε συνεργασία με το Τμήμα Γ8 της υπηρεσίας ασχολείται με το κομμάτι της διεθνούς τρομοκρατίας και τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν στη χώρα. Δύο χρόνια αργότερα σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας επισημαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με την είσοδο τζιχαντιστών στην Ελλάδα κυρίως μέσω των νησιών. Μάλιστα, στην ΕΥΠ είχε διεξαχθεί σχετική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν εισέλθει στην Ελλάδα φανατικοί ισλαμιστές προκειμένου να προσηλυτίσουν και να εκπαιδεύσουν μουσουλμάνους στην τζιχάντ. Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και του καθεστώτος Ασαντ. Τότε οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις ευρωπαϊκές ότι κυρίως οι Κήποι και η Ορεστιάδα στον Εβρο αποτελούν πύλες εισόδου και εξόδου τζιχαντιστών από και προς το μέτωπο του πολέμου από τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι καταρχάς να ελέγχουμε εξονυχιστικά όσα άτομα αραβικής καταγωγής περνάνε από τους συνοριακούς σταθμούς και φέρουν ευρωπαϊκά διαβατήρια προκειμένου να δούμε αν ανήκουν στις κόκκινες λίστες με τους υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ομως οι περισσότεροι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν κατηγορούνται για καμία παράνομη πράξη στη χώρα μας και δεν υπάρχουν σε βάρος τους διεθνή εντάλματα αναζητήσεων», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προσθέτει: «Οσο γι’ αυτούς που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μιλάμε για 60 Σύρους και 3 Ιρακινούς, κατά μέσο όρο την ημέρα, που όλοι τους συλλαμβάνονται και κάποιοι από αυτούς απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες».

Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωση του 23χρονου Γάλλου τζιχαντιστή Ι.Μ., που συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στην Κυανή Ακτή. Οι Γάλλοι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα όπου έμενε κοντά στις Κάννες περίπου ένα κιλό αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο φανατικός ισλαμιστής είχε μεταβεί το καλοκαίρι του 2012 στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών και στις 3 Ιανουαρίου του 2014 εντοπίστηκε στην Ορεστιάδα να μπαίνει στη χώρα μας, όπου και εξετάστηκε από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής. Πάνω του βρέθηκε ένα στικάκι με οδηγίες κατασκευής εκρηκτικών και γι’ αυτόν τον λόγο ενημερώθηκαν οι γαλλικές αρχές. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, ούτε κατηγορία για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα, και έτσι μέσω Ηγουμενίτσας μετέβη με πλοίο στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Κυανή Ακτή. Εκείνη την εποχή συλλαμβάνεται στην Ιταλία ένας άλλος Γάλλος συριακής καταγωγής που φέρεται να έχει σχέση με τον 23χρονο τζιχαντιστή, ο οποίος πολέμησε στα σύνορα Ιράκ - Συρίας και επέστρεψε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, συλλαμβάνεται στον Εβρο ένας 43χρονος Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος προσπάθησε να περάσει από την Ελλάδα στη Συρία οπλισμό κρυμμένο μέσα σε νταλίκα. Επίσης εντοπίστηκε και συνελήφθη μαζί με έναν Ρώσο συνεργό του και, όπως προέκυψε από τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 43χρονος είχε πάρει μέρος σε μάχες στο πλευρό φανατικών ισλαμιστών στη Ρωσία και πλέον ήταν μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε».

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δραστηριοποιούνται ήδη ακραίοι ισλαμικοί πυρήνες στη χώρα, βασικό αντικείμενο των οποίων είναι η παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης σε πολίτες δυτικοευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν να φτάσουν ως τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας ώστε να ενταχτούν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πολίτες χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν και οι οποίοι, αφού φτάσουν στην Ελλάδα, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς σε κάποια από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που διατηρούν απευθείας σύνδεση διά θαλάσσης με τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Κατόπιν, μέσω Τουρκίας, προωθούνται στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, πυκνώνοντας έτσι τις τάξεις των ακραίων ισλαμιστών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειονότητά τους πολίτες αραβικής, κυρίως, καταγωγής, οι οποίοι όμως έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα κάποιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μερικές εβδομάδες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείες επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προς το παρόν, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι, οι ελληνικές αρχές έχουν υπό έλεγχο και παρακολουθούν τις κινήσεις ορισμένων ακραίων στοιχείων της μουσουλμανικής κοινότητας. Εξάλλου από τις «επεκτατικές» βλέψεις των ακραίων ισλαμιστών του ISIS δεν εξαιρείται ούτε η χώρα μας, αλλά ούτε και η Κύπρος, καθώς σε πρόσφατο χάρτη που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο συμπεριέλαβαν και τις δύο μεταξύ των εδαφών που σκοπεύουν να καταλάβουν! Σε ό,τι αφορά μάλιστα την Κύπρο, τα μέλη της οργάνωσης έχουν ως στόχο να ιδρύσουν στο εγγύς μέλλον ακόμη και «επιχειρησιακή βάση». Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στο πλευρό των τζιχαντιστών που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία εκτιμάται ότι πολεμούν χιλιάδες μαχητές με ευρωπαϊκές ρίζες, μέρος των οποίων διείσδυσε στη Συρία και στο Ιράκ μέσω των τουρκικών συνόρων. Ορισμένοι από αυτούς προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής, με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία να έχουν τη μερίδα του λέοντος και αυτό παρά τις προσπάθειες των εκεί επίσημων αρχών να ελέγξουν το φαινόμενο ποινικοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών τους σε συγκρούσεις που γίνονται σε τρίτες χώρες.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10 Αλβανοί πολίτες, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Ενας εξ αυτών νοσηλεύεται στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Λάρισας. Πρόκειται για τον Ε.D. ο οποίος στρατολογήθηκε από τους τζιχαντιστές και αναχώρησε από την Αλβανία για τη Συρία στις 8 Φεβρουαρίου 2013 προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών και εναντίον των δυνάμεων του Ασαντ. Σε μία από αυτές τις μάχες τραυματίστηκε σοβαρά στο σώμα και στο σαγόνι και αφού νοσηλεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο στη Λάρισα όπου και συνεχίζεται η θεραπεία του.

elkosmos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου