Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

……………….. και η χαρά δεν την αφήνει

Παρατηρώ αυτές τις μέρες μια φωτογραφία που διακινείται στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι φωτογραφία από παλιά ελληνική ταινία που δείχνει την Τζένη Καρέζη να μιλά στο τηλέφωνο και παραφράζοντας εκείνη τη γνωστή ατάκα «ξυπνήσατεεε;», να λέει, «παραιτηθήκατεεε;». Αυτό, με σκοπό να ειρωνευτεί τη συγκέντρωση που έγινε αυτές τις μέρες με αφορμή το hashtag «παραιτηθείτε».

Παραφράζοντας κι εμείς το «θέλει η ιερόδουλη να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει», θα λέγαμε πως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλει η κυβέρνηση να κρυφτεί και η χαρά για το ότι βρίσκεται στην εξουσία, δεν την αφήνει.

Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, ευτυχώς για όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση, όσοι ήταν εκεί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα όσα εκπροσωπεί, δεν έχουν αυταπάτες. Κανείς, ούτε ένας από αυτούς δεν περίμενε πως την άλλη μέρα θα παραιτηθεί η κυβέρνηση και ούτε το πιστεύουν στο άμεσο μέλλον και οι λόγοι είναι πολλοί.

Ο πρώτος και κύριος είναι πως οι πρώην αντιεξουσιαστές, που σήμερα είναι στην εξουσία, χαίρονται αφάνταστα που πια δεν είναι αντιεξουσιαστές και είναι εξουσία. Πράγμα που δείχνει η φωτογραφία που προανέφερα. Είναι σαν να λέει, «θέλετε να παραιτηθούμε; Αμ δε!».

Λογικό και αναμενόμενο από εκεί που βρίσκονται. Η εξουσία είναι γλυκιά και όποιος βάζει το χέρι στο μέλι, θα κάνει το παν για να το βάλει σίγουρα ξανά. Και αν στο παρελθόν μιλούσανε για επαναστάσεις και τέτοια, εντάξει, νερό κι αλάτι.

Δεύτερος λόγος είναι πως, προς το παρόν, κανείς από την εγχώρια υψηλή επιχειρηματική τάξη δεν θέλει να παραιτηθούν. Έστω και με κλάματα, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε και οι υποψήφιοι έτεροι εγχώριοι (και όχι μόνο) γαμπροί των επενδύσεων περιμένουν στη σειρά. Γιατί θα τους συνέφερε τώρα μια αναστάτωση;

Τρίτον, οι Ευρωπαίοι με ένα brexit να παραμονεύει και λοιπές εκλογές εν αναμονή, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ανακατωσούρες. Οπότε, δίνουν με το σταγονόμετρο αυτό που ζητά ο Τσίπρας (για να μπορεί να μένει στην εξουσία) και φεύγουν για να πάνε εκεί που υπάρχουν μεγάλες εστίες.

Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Για τους ανωτέρω και άλλους λόγους που δεν θα αναφέρω για να μη μακρηγορήσω, όσοι βρεθήκαμε στη συγκέντρωση «παραιτηθείτε», ξέραμε πολύ καλά πως η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Εδώ δεν παραιτήθηκαν κυβερνήσεις λόγω πλατειών όταν στήνονταν κρεμάλες, τώρα γιατί να γίνει κάτι τέτοιο; Θα ήταν κουτός όποιος περίμενε κάτι τέτοιο.

Οπότε, κυβερνώντες και όσοι τους στηρίζετε, απολαύστε το. Χαρείτε, όσο εμείς χαρήκαμε που σιωπηρά συναντηθήκαμε, γνωριστήκαμε, μιλήσαμε από κοντά για όσα, ως πολίτες, μας απασχολούν, εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθεσή μας σε μια ανίκανη κυβέρνηση.

Χαρείτε το όσο εμείς, αλλά μην αυταπατάστε. Μην χαίρεστε για λάθος λόγους. Χαίρεστε για την κατάληψη της εξουσίας και όχι για την ικανότητα της κυβέρνησης, όπως θα έπρεπε. Διότι, η κυβέρνηση αυτή δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται γιατί είναι μια ικανή κυβέρνηση, αλλά επειδή είναι μια χρήσιμη κυβέρνηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου