Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Ο αληθινός σοσιαλισμός της Βενεζουέλας

Έχει ειπωθεί ότι αν επιβληθεί ένα σοσιαλιστικό καθεστώς στην Σαχάρα πολύ γρήγορα θα εκλείψει η άμμος.

Αυτή η γενίκευση όπως κάθε γενίκευση ενέχει μια δόση υπερβολής. Η Βολιβία του Εβο Μοράλες και (σε μικρότερο βαθμό) ο Ισημερινός του Ραφαέλ Κορέα έχουν να επιδείξουν τα τελευταία δέκα χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης που θα τους ζήλευαν τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης.

Όμως το ρητό περί Σαχάρας αρμόζει απόλυτα στην Βενεζουέλα. Μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με απίστευτο ορυκτό πλούτο και αγροτοκαλλιέργειες σήμερα βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση με έλλειψη φαρμάκων, άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ, καθημερινές περικοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος –παράλληλα με επίπεδα εγκληματικότητας και δολοφονιών που είναι τα υψηλότερα στον κόσμο. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε πρωτοφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα –όπως έδειξαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και όπως δείχνουν καθημερινά οι δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο όμως αρνείται πεισματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για νέες προεδρικές εκλογές αποδίδοντας όλα τα κακά της χώρας στις ξένες δυνάμεις, στην CIA και στους «ντόπιους εκφραστές» των ξένων συμφερόντων.

Αλλά ας δούμε λίγο τα δεδομένα που πραγματικά συνθέτουν μια απίστευτη ιστορία σοσιαλιστικής καταστροφής:

 • Το ΑΕΠ της χώρας το 2015 μειώθηκε κατά 10%.
 • Σήμερα χρειάζεσαι 865 μπολιβάρες (το εθνικό νόμισμα) για να αγοράσεις 1 δολάριο. Πριν από ένα έτος χρειαζόσουν 175 μπολιβάρες. Υπολογίζεται ότι από το 2012 μέχρι σήμερα το εθνικό νόμισμα έχει απολέσει στην «μαύρη αγορά» το 99% της αξίας του.
 • Το 2016 ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 481%.
 • Το 2016 η ανεργία αναμένεται να παραμείνει στο 17% όμως το 2017 αναμένεται να φτάσει στο 21%.
 • Στην λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου η Βενεζουέλα βρίσκεται στην θέση 9 (με 1 την πιο διεφθαρμένη).
 • Το 2015 υπήρχαν 58 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους. Πρόκειται για έναν αριθμό δεκαπλάσιο του παγκοσμίου μέσου όρου.
 • 37 εφημερίδες έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν την κυκλοφορία τους λόγω έλλειψης χαρτιού.
 • Το 87% των κατοίκων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για ψώνια.
 • Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην θέση 169 της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ (στην πρώτη θέση βρίσκεται η πιο ελεύθερη χώρα).
 • 300 δισ. δολάρια δημοσίων πόρων εξαφανίσθηκαν την τελευταία δεκαετία μέσω ενός συστήματος συναλλαγματικών ελέγχων που ονομάσθηκε «η μηχανή της διαφθοράς» από τους τέως υπουργούς της κυβέρνησης Τσάβέζ, Έκτορα Ναβάρο και Χόρχε Τζιοράνι.
 • 800 κιλά κοκαΐνης επρόκειτο να εισάγουν στις ΗΠΑ δύο ανίψια του Νικολάς Μαδούρο. Το 2015 ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης απήγγειλε καταγγελίες εναντίον τους και μετά οι αμερικανικές αρχές τους συνέλαβαν στην Αϊτή.
 • Μόνο το 20% των κατοίκων της χώρας υποστηρίζει την πολιτική του Μαδούρο.
Αυτό που καθιστά την περίπτωση της Βενεζουέλας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ολοκληρωτική υποστήριξη την οποία της παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στην πρόσφατη επιστολή του στον Νικολάς Μαδούρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας άφηνε ελάχιστες αμφιβολίες ότι είναι θερμός θιασώτης του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Μάλιστα αν κρίνουμε από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες όποιος διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης -όπως πχ το κίνημα «Παραιτηθείτε»- εκτελεί «αντεθνικό έργο», τότε ο θαυμασμός του κ. Τσίπρα προς το καθεστώς της Βενεζουέλας θα πρέπει να επεκτείνεται και στις μεθόδους που χρησιμοποιεί το τελευταίο για να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Φυσικά υπάρχει μία διαφορά. Ενώ στην περίπτωση Βενεζουέλας το καθεστώς Μαδούρο αντιμετωπίζει την κριτική του Οργανισμού των Αμερικανικών Χωρών, στην περίπτωση της Ελλάδας η φοροεξοντωτική πολιτική Τσίπρα αντιμετωπίζει την αμέριστη υποστήριξη των μανδαρίνων της Ευρωζώνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου