Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Θύελλα αντιδράσεων για τις άθλιες δηλώσεις Πολάκη - Επενέβη η Δικαιοσύνη

Κατεπείγουσα έρευνα για όσα δημόσια δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για τη συμμετοχή μεγάλης μερίδας δικαστών σε παραδικαστικά κυκλώματα, παρήγγειλε την Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η έρευνα ανατέθηκε σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα.


Λόγω της σοβαρότητας των αναφερομένων από τον κ. Πολάκη, η έρευνα πέραν του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τη εισαγγελική παραγγελία, μπορεί να επεκταθεί και σε κάθε άλλη "ανακριτική πράξη που θα κριθεί αναγκαία".

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
"Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά - έχει δεσμεύσεις ή - για να το πω λιγότερο κομψά - είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία".
Π. Πολάκης: Είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του για λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων, «οι οποίες ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης, προς την κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι αυτές «αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο».

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.

Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».

Δήλωση Αθ. Σκορδά, με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη

« Ο "πολύς" κ. Πολάκης αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει ίχνος κρητικής λεβεντιάς », δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

«Από εχθές το απόγευμα ενημερώθηκε ότι, καμία απολύτως συγγενική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση δεν υφίσταται με την νομική σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ από 10ετίας και πλέον, όταν διεζεύχθη μακρινό μου συγγενή. Παρ' όλα αυτά ο κ. Πολάκης αντί να αναλάβει την ευθύνη του και να αποκαταστήσει την συκοφαντική αναφορά του, επιλέγει να κρύβεται και να σιωπά», συνέχισε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε:
«Είναι φαίνεται αδύνατο, να κατανοήσει ο κ. Πολάκης ότι, οι πολιτικές διαφορές δεν μπορούν να υπερισχύουν μιας στοιχειώδους προσωπικής εντιμότητας σε όποιον θέλει να είναι πολιτικός και να εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας. Κρίμα ...».
"Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα"

Μέτωπο με το δικαστικό σώμα επιχείρησε να ανοίξει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Πάυλος Πολάκης, ο οποίος σε χθεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι τόνισε ότι «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων».

Ο κύριος Πολάκης σημείωσε επίσης πως η υπόθεση Μαυρίκου δεν φαίνεται να ήταν «και τόσο ατύχημα».


Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως «το χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες για να λαδώνουν δημοσιογράφους και σάιτ με ελάχιστη επισκεψιμότητα προκειμένου να εξασφαλίζουν την εύνοιά τους».

Θεσμική εκτροπή

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για τις κατηγορίες που εκτόξευσε χθες. 

Η Ένωση μεταξύ άλλων κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και ζητά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».
ΝΔ: Υπουργός δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν

Για θεσμικό ατόπημα κατηγόρησε τον ΑΛέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία μετά τις δηλώσεις του υπουργού αναπληρωτή Υγείας κ. Π. Πολάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ο κυβερνητικός θίασος ανεβάζει νέα παράσταση.Ο ένας Υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη.Ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά.Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών.Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του Υπουργού του.Και επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου