Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η επιβράβευση του καιροσκοπισμού

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση Κουβέλη υπό τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Aμυνας είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα δεχόταν λιγότερες αντιδράσεις εάν κρατούσε στη θέση της τη Ράνια Αντωνοπούλου.

Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός απομάκρυνε το ζεύγος Παπαδημητρίου μετά την κατακραυγή που δέχθηκε από τις αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» για το επίδομα ενοικίου που ελάμβαναν αν και δεν το είχαν ανάγκη.

Χθες υπουργοποιώντας τον Φώτη Κουβέλη, που τον Δεκέμβριο του 2014 έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, επιβραβεύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό και ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανόρθωσης του αποκαλούμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» που έχει χαθεί οριστικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν σκωπτικά την ενεργοποίηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ ενώ στα κοινωνικά δίκτυα οι χρήστες θυμήθηκαν τα όσα έλεγε για τον κ. Κουβέλη ο προϊστάμενός του από χθες στο υπουργείο Αμυνας Πάνος Καμμένος και αντιστρόφως.

Και όμως κανείς από τους δύο δεν έχει τώρα πρόβλημα να συγκατοικήσει στο ίδιο υπουργείο δίνοντας στους πολίτες την εικόνα του απόλυτου αμοραλισμού μπροστά στις καρέκλες της εξουσίας.

Είναι σαφές ότι με τις αποφάσεις του χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε ένα τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ. Στην προσπάθειά του να τιμωρήσει την «ξετσιπωσιά» των υπουργών που δεν είχαν ανάγκη το χιλιάρικο αλλά το εισέπρατταν, έδωσε κυβερνητική θέση σε έναν πολιτικό, ο οποίος το 2012 κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι ηγείται της λαϊκιστικής αριστεράς που ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Ο κ. Κουβέλης συμβολίζει τις πολιτικές δυνάμεις που εμπόδισαν την κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει τη θητεία της και να οδηγήσει την οικονομία στην κανονικότητα. Οι αποφάσεις του τον Δεκέμβριο του 2014 σημάδεψαν την πορεία της χώρας. Η χώρα διολίσθησε στην ύφεση, οι πολίτες φορτώθηκαν με δύο νέα μνημόνια που περιλαμβάνουν επώδυνα μέτρα και η ζημιά για την οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε μεταξύ 85 και 200 δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά ίσως ο κ. Κουβέλης είναι το ιδανικότερο πρόσωπο για τη σημερινή κυβέρνηση. Οπως το 2014 το όνομά του συνδέθηκε με το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά έτσι και τώρα αποτυπώνει την αποδρομή της περιόδου Τσίπρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου