Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Καταδικασμένοι σε αιώνια φιλία ή συρόμενοι σε εκλογές;

Η πιθανή έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε εκλογές. Αρκεί, φυσικά, να υπήρχαν οι πρόθυμοι! Αν είχαν πετύχει τα σχέδια περί καθαρής και... ακάθαρτης Δεξιάς θα ήμασταν ήδη εκεί. Η αντίδραση του Καμμένου δυσκολεύει τα πράγματα και ανοίγει τον δρόμο για τις κάλπες. Αν δεν τα βρουν. Όταν σκάβει κανείς τον λάκκο του αλλουνού...

Δεν αποκλείεται να τους δούμε σήμερα με αγκαλιές και φιλιά, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Μεγάλα παιδιά είναι και ξέρουν καλά το συμφέρον τους. Η ουσία είναι ότι οι σχέσεις τους δεν είναι καλές. Από την ώρα που ανατράπηκαν τα σενάρια διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή το Μακεδονικό, τα πράγματα έγιναν πολύπλοκα. Με τον Πάνο Καμμένο να είναι πλέον εκτεθειμένος τόσο στους ψηφοφόρους του όσο και στους βουλευτές του. Η αποδοχή της λύσης στο Μακεδονικό θα σημάνει τον πολιτικό θάνατο των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα κι ενώ το συλλαλητήριο των Αθηνών έκανε ξεκάθαρο ότι είχε αποτύχει το σενάριο της διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, μπήκε σε λειτουργία την αμέσως επόμενη ημέρα το Plan B, η Novartis. Επιχειρήθηκε να διαχωριστεί η Νέα Δημοκρατία σε καθαρούς και ακάθαρτους, στους παλαιούς και τίμιους Δεξιούς (και όλως τυχαίως και συνεργάτες της σημερινής κυβέρνησης) και στους νεοφιλελεύθερους μουσαφιραίους. Αλλά ούτε κι αυτό τους βγήκε. Το αντίθετο. Η βιασύνη τους τους εξέθεσε.

Ας πούμε, όμως, ότι η υπόθεση Novartis θα είχε μία άλλη εξέλιξη. Τι θα συνέβαινε τότε; Θα υπήρχαν πρόθυμοι βουλευτές να επικροτήσουν την μετατόπιση του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο; Με λίγη βοήθεια από το εξωτερικό αυτό θα ήταν κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για άλλες εξελίξεις! Δεν πέτυχε. Ούτε αυτό.

Θα δοκιμάσουν κάτι άλλο; Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν στην εξουσία είναι να τα βρουν. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος να πουν περασμένα – ξεχασμένα, να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να πάνε παρακάτω. Ή καλύτερα, να πάνε μαζί μέχρι το τέλος, χεράκι – χεράκι. Η επόμενη επιλογή είναι οι εκλογές. Τα άλλα χαρτιά τα έχουν κάψει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου