Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Χόρτο και ...κουτόχορτο!

Ξέρετε σε ποιόν ανατίθεται η εποπτεία των εγκαταστάσεων, ο έλεγχος και η παρακολούθηση της μεταφοράς της φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και είναι πια νόμος; Στα τοπικά αστυνομικά τμήματα! Της επαρχίας! Αυτά που δεν έχουν αστυνομικούς να ελέγξουν ούτε την ασφάλεια των χωριών που υποτίθεται ότι φυλάνε!

Και ποιοι θα φυλάνε σε 24ωρη βάση τις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής; Ιδιωτικοί φύλακες, αλλά «ένστολοι»! Αν δεν φοράνε στολή δεν κάνουν! Αυτούς, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ποιος θα τους ελέγχει; Δεν προβλέπεται σαφώς! Αλλά, προβλέπεται ότι το χωράφι και το εργοστάσιο θα έχει περίφραξη από συρματόπλεγμα ή τοίχο τουλάχιστον 3 μέτρων και ότι εσωτερικά μεταξύ περίφραξης και εγκαταστάσεων ή χωραφιού θα υπάρχει κενή ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων!

Επιπλέον, προβλέπεται ότι «τουλάχιστον ένας κινητός σκοπός ανά βάρδια κινείται κατά μήκος της εσωτερικής ελεύθερης - κενής ζώνης. Σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων, οι κινητοί σκοποί ανά βάρδια είναι τουλάχιστον δύο.» Ο εμπνευστής της απόφασης για την ασφάλεια δεν φαντάστηκε, ότι κατά πάσα βεβαιότητα οι σκοποί θα είναι ακίνητοι και θα πίνουν τη φραπεδιά τους όπως γίνεται με σχεδόν όλους τους φύλακες είτε είναι αστυνομικοί είτε ιδιώτες, σχεδόν παντού!

Η υπουργική απόφαση για τους όρους που θα καλλιεργείται η φαρμακευτική κάνναβη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παρέας που κατεβάζει ιδέες σε καφενείο συζητώντας! Όπως οι περισσότερες αυτής της κυβέρνησης. Μόνο που εδώ μιλάμε για ψυχοτρόπες ουσίες. Και για μια χώρα που δεν φημίζεται ούτε για τις αστυνομικές της δυνάμεις ούτε και για την εφαρμογή νόμων και διατάξεων.

Τίποτε από όσα προβλέπει ο νόμος δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των περιοχών καλλιέργειας και των προϊόντων της κάνναβης. Ούτε την ασφάλεια των περιοχών όπου θα γίνεται η καλλιέργεια. Γιατί, φυσικά θα γίνεται στην ελληνική επαρχία. Δεν φυτρώνει κι ούτε υπάρχει χωράφι στις βιομηχανικές ζώνες των μεγαλουπόλεων. Αλλά, κι εδώ ο νομοθέτης έχει προσθέσει τη θεωρητικούρα του. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1000 μέτρα από σχολεία. Ακριβώς όπως προβλεπόταν για καφενεία και χώρους τζόγου μέχρι να φυτρώσουν γύρω από τα σχολεία κάθε είδους μαγαζιά.

Το παράβολο των 10.000 ευρώ για να εγκριθεί η εγκατάσταση είναι αστείο. Αντίγραφο ποινικού μητρώου, που απαιτείται, εμφανίζει καθένας αχυράνθρωπος οποιουδήποτε κυκλώματος. Και επιπλέον, σύμφωνα μ αυτό το νόμο δε χρειάζονται αρχιτεκτονικά σχεδιαγράμματα ή θεωρήσεις τους για να εγκριθεί μια εγκατάσταση!

Κερασάκι στην τούρτα είναι η υποχρέωση του παραγωγού να υποβάλει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας ΑΙΤΗΣΗ, 10 μέρες πριν τη μεταφορά οποιουδήποτε φορτίου κάνναβης, με την ακριβή ημερομηνία και ώρα φόρτωσης και την ακριβή ποσότητα του μεταφερόμενου προϊόντος! Για να γίνει βούκινο!

Η υπουργική απόφαση είναι ένα μαργαριτάρι ακραίας γραφειοκρατίας, η οποία διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Προβλέπει μέχρι και το χρώμα εσώρουχου που θα φοράνε οι υπάλληλοι (τρόπος του λέγειν), και έναν πακτωλό χαρτούρας δικιολογητικών, αλλά δεν προβλέπει τίποτε για τους όρους λειτουργίας των μονάδων!

Δεν προβλέπονται θέσεις εργασίας, ειδικότητες, εξοπλισμός, συμβάσεις έργου, υποχρεώσεις και δικαιώματα επιχειρηματιών και εργαζόμενων, ούτε υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου. Δεν υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες ασφάλειας στη διαδικασία φαρμακευτικής παραγωγής, τόσο για το προσωπικό όσο και για το τελικό προϊόν. Όλα υπόκεινται στον περιοδικό έλεγχο δημόσιων υπηρεσιών, που δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο για την αποτελεσματικότητά τους. Ας μη μιλήσουμε για τους πειρασμούς, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τεράστιοι.

Ο νόμος φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή ούτε στον τομέα του χόρτου, παρ όλο που έχει θαυμαστές. Τα πάει καλύτερα στον τομέα του κουτόχορτου. Όπου έχει περισσότερους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου