Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Μία "από τα ίδια" στην δίκη της ΧΑ

Η δεύτερη συνεδρίαση της περίφημης “Δίκης του Αιώνα” της Χρυσής Αυγής έλαβε μέρος χθες, για μία ακόμη φορά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε όχι απλά ακατάλληλη για να φιλοξενήσει την συγκεκριμένη δίκη αλλά και αποτέλεσε ένα δείγμα της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης να “κουκουλώσει” επί της ουσίας τα πεπραγμένα της δίκης, καθώς μόνον για δημοσιογραφική κάλυψη δεν προσφέρεται αυτή.

Με τα κυάλια θα δούμε την ουσία της δίκης!

Ως προς την ίδια την ουσία της δίκης δεν τέθηκε καν θέμα περί αγγίγματός της για μία ακόμη φορά, πράγμα βέβαια διόλου παράξενο αφού η πληθώρα τόσο των κατηγορουμένων όσο και των διαφόρων που θα πάρουν μέρος σε αυτήν ως “εμπειρογνώμονες” (του ενός ή του άλλου είδους), των μαρτύρων κατηγορίας και όλων αυτών οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή, κάνουν σίγουρες μία σειρά ανάγκης τακτοποίησης διαδικαστικών θεμάτων τα οποία σίγουρα θα προκύψουν.

Στο τυπικό της μέρος η δίκη διακόπηκε για τις 12 Μαΐου. Κατά την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, απουσίαζαν και πάλι ο αρχηγός και αρκετά ακόμη από τα επώνυμα στελέχη του κόμματος, ενώ το παρόν επέλεξαν να δώσουν οι Στάθης Μπούκουρας, Πολυβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης. Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει και την προηγούμενη φορά ένα από κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν αυτό της καταλληλότητας της αίθουσας.

Το δικαστήριο επέλεξε να κρατήσει μία σχετικά παθητική στάση έναντι των ενστάσεων διαφόρων πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Κορυδαλλού για την τοποθεσία διεξαγωγής της δίκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι “Είμαστε δικαστές και ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε. Δεν έχουμε χώρους εμείς για να πούμε πού να πάει η δίκη. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Αν βρεθεί αίθουσα θα μεταφερθούμε αμέσως”.

Επί της ουσίας το δικαστήριο “πέταξε το μπαλάκι” του τόπου διεξαγωγής της δίκης στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο και γενικότερα της κυβέρνησης. Και απαντώντας στον Δήμαρχο Κορυδαλλού – ο οποίος βέβαια είναι άγνωστο με ποιά ακριβώς ιδιότητα μίλησε στο δικαστήριο – ζήτησε κατάλογο με τις μέρες που θα δίνουν εξετάσεις τα παιδιά, (κάτι το οποίο έθεσε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, σε σχέση με την δίκη) έτσι ώστε να μη γίνεται συνεδρίαση. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις τα απογεύματα ή το Σάββατο.

Για την αίθουσα για μία ακόμη φορά διαμαρτυρήθηκαν και οι παρόντες δημοσιογράφοι, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να κληθούν να κάνουν την δουλειά τους κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς δεν μπορούν καλά καλά ούτε να είναι καθιστοί για να σημειώνουν. Όσο για βιντεοσκόπηση και φωτογραφίες και αυτά ήλθαν στο προσκήνιο, αφού -προσωρινά τουλάχιστον – δεν επιτρέπονται από το Προεδρείο.

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στο ζήτημα της ασφάλειας, αφού από τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Κορυδαλλό και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη δεν έχουν περάσει ούτε λίγες ημέρες. Σαφώς υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, αλλά αναρωτιέται κανείς το πώς εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών η εξέλιξη και μίας τόσο σημαντικής, και με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα δίκης.

Μία... λιποθυμία που έπαιξε παντού και ένα ανοιγμένο (ακόμη) κεφάλι που αποσιωπήθηκε

Αυτό που περιέργως έπαιξε παντού, σε όλα τα μήντια ήταν η λιποθυμία της αδελφής του Παύλου Φύσσα. Μία λιποθυμία που εντέχνως παρουσιάστηκε ως κάτι το οποίο σχετιζόταν με την δίκη, ως κάτι που ήταν “απότοκο” της όλης διαδικασίας. Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, θα σας ενημερώσουμε ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον από τους παρισταμένους ούτε καν το γνώριζαν πριν διαβάσουν περί αυτού στα διάφορα μέσα.

Αυτό πάλι που δεν “έπαιξε” ή έπαιξε πολύ λίγο ήταν το ένα ακόμη ανοιγμένο κεφάλι ενός αθώου περαστικού, ο οποίος έγινε στόχος επίθεσης αναρχικών (που για μία ακόμη φορά έκαναν διαδήλωση ανενόχλητοι γύρω από τον Κορυδαλλό και που για μία ακόμη φορά επιτέθηκαν σε περαστικούς χωρίς να υπάρχει καμία σύλληψη). Ο συγκεκριμένος άνθρωπος πήγαινε απλά στο γυμναστήριο.
Και μάλιστα αυτοί την φορά οι αναρχικοί – αφού δεν υπήρχε παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής, φρόντισαν να βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κέντρου κράτησης Κορυδαλλού, προκειμένου να στήσουν τις ενέδρες τους.

Εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας αλλά και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την διασφάλιση των ελαχίστων για την διεξαγωγή μίας σοβαρής δίκης. Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που απλά περνούν να ξυλοκοπούνται; Και πώς αυτό θα επηρεάσει πιθανούς μάρτυρες υπεράσπισης, όταν αυτοί θα πρέπει να βρεθούν στην συγκεκριμένη αίθουσα; Να σημειωθεί εδώ ότι αυτή την φορά οι αντιεξουσιαστές (που ανοίγουν κεφάλια σε παιδιά επειδή πάνε γυμναστήριο, αλλά απλά “βρίζουν” τον υπουργό Οικονομικών όταν τον βρίσκουν) είχαν πάει στους συγκεκριμένους χώρους από τις επτά το πρωί, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτούργησαν.

Το ίδιο φυσικά ερώτημα θα πρέπει να διατυπωθεί σχετικά με τις επιθέσεις σε γραφεία δικηγόρων που έχουν αναλάβει στελέχη της Χρυσής Αυγής, με τελευταίο περιστατικό την επίθεση στο γραφείο δικηγόρου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του Ν. Μιχαλολιάκου. Κάτι που δικαίως οδηγεί την Χρυσή Αυγή να μιλά για τις “εγκληματικές συμμορίες που εξουσιάζουν τυραννικά την Πατρίδα και το Λαό μας, επιχειρούν να επηρεάσουν με αθέμιτα μέσα μια δίκη και τους συντελεστές της (από τους δικαστές μέχρι τους μάρτυρες), προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της πρωτοφανούς πολιτικής σκευωρίας.

Λαγός τη φτέρη κούναγε και στην κορφή… Κανέλλη!

Μετά τον Ηλία Κασιδιάρη ακόμη ένας βουλευτής της Xρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, είχε «θερμό επεισόδιο» με τη Λιάνα Κανέλλη, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή.
Το περιστατικό ξεκίνησε στην επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος όταν ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Λαγός είπε ότι θέλει να μιλήσει ως υπόδικος. Η Λιάνα Κανέλλη λίγο αργότερα απάντησε «δεν είμαστε όλοι ίδιοι σ' αυτή την επιτροπή» και βγήκε έξω. Ομως αμέσως την ακολούθησε ο Γιάννης Λαγός.

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι Νίκος Μανιός και Χρήστος Σμίας και ο Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Νέα Δημοκρατία τον εμπόδισαν να την πλησιάσει, αλλά ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, στην οποία ο Γ. Λαγός της είπε: «Σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής». «Ναι, ήμουν», απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Να δεις πώς θα φύγεις» είπε ο Γ. Λαγός.
«Με απειλείς;», τον ρώτησε η κ. Κανέλλη. «Ναι σε απειλώ, τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι; Να μου κάνεις και εμένα μήνυση», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Μήνυση δεν έκανα ούτε στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε εσένα;» ανταπάντησε η Λ. Κανέλλη.
Το περιστατικό σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Κατριβάνου. «Χαίρομαι πάρα πολύ που κάποιοι συνάδελφοι βγήκαν έξω και υπερασπίσθηκαν συναδέλφους βουλευτές» είπε, δηλώνοντας ότι για το γεγονός θα ενημερωθεί η Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να μας απειλούν μέσα στη Βουλή μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είναι υπόδικοι απειλώντας μας», προσέθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα η κα Κατριβάνου πήγε στη Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε το περιστατικό. Αμέσως οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποταμιού ζήτησαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία για το συμβάν, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Νικολόπουλος αρνήθηκαν, κάτι που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.
Η Πρόεδρος της Βουλής και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ πρότειναν το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν ψηφοφορία. Τελικά, το περιστατικό μετά την άρνηση Κωνσταντοπούλου-Νικολόπουλου παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου